Doe mee en deel je slimme idee om Leeuwarden vooruit te helpen
Jouw favorieten
Fasen
Informatie
-
Welke digitale oplossing heb jij voor Leeuwarden?
Heb jij een slim idee voor Leeuwarden? Digitale ideeën zijn innovatieve manieren om technologie te gebruiken. Of je idee nu groot of klein is, praktisch of vernieuwend, het mag overal over gaan, zolang het maar digitaal is. Hier zijn enkele voorbeelden om je op weg te helpen:
Voorbeelden van praktische oplossingen:
- Slimme prullenbakken die melden wanneer ze vol zijn.
- Een digitale buurtgids met informatie voor nieuwe bewoners.
- Plantenbakken met sensoren die aangeven wanneer ze water nodig hebben.
Voorbeelden van grootse oplossingen:
- Slimme stoplichten die files helpen voorkomen.
- Zelfrijdende bussen die veilig door de stad rijden.
- Waterbeheersingssystemen die overstromingen helpen voorkomen.
Hoe werkt het? Als je een idee indient, willen we weten welk probleem je oplost en hoe jij je rol ziet in het experiment. Samen maken we het mogelijk! Nadat alle ideeën binnen zijn, stemmen we op de favorieten. De 10 meest populaire ideeën worden beoordeeld op haalbaarheid, zodat we alleen stemmen op uitvoerbare ideeën.
Wat gebeurt er met jouw idee? De twee ideeën met de meeste stemmen worden omgezet in experimenten door de Leeuwarder Digitale Agenda (LDA). We werken samen om deze ideeën uit te voeren. Zo bepalen de inwoners mee hoe de digitale toekomst van Leeuwarden eruitziet en leren we van de experimenten.
Over de LDAIdeeën delen
-
Je gaat jouw digitale oplossing indienen.
De twee ideeën met de meeste stemmen worden omgezet naar twee experimenten van de Leeuwarder Digitale Agenda. We noemen deze ideeën 'experimenten' omdat ze soms anders uitpakken dan verwacht. Dat is niet erg, want van experimenten kunnen we leren. Jouw idee en oplossing wordt getoetst op haalbaarheid. Is het uitvoerbaar? Dan kan er gestemd worden op jouw idee.
Wat gebeurt er met jouw idee?
De twee ideeën met de meeste stemmen winnen, en dat betekent dat we hiermee gaan experimenteren. Samen met jou zorgen we dat deze ideeën worden uitgevoerd en doorgevoerd in de gemeente. Zo bepalen de inwoners de digitale toekomst van Leeuwarden, en leren wij als gemeente van deze experimenten.
Spelregels: Simpel en duidelijk
Nu zul je misschien denken: "Er zullen wel heel veel haken en ogen aan zitten." Nee hoor! Dit zijn de enige voorwaarden die we stellen:
• Welke rol ga jij zelf vervullen bij de realisatie van het experiment?
• Het idee moet betrekking hebben op Leeuwarden.
• Het moet een concreet probleem oplossen.
• Het moet digitale vernieuwing zijn.
Jouw favorieten
-
Nu de ideeën zijn ingediend, is het tijd om jouw favorieten te kiezen! Er is geen limiet aan hoeveel ideeën je kunt kiezen, dus je mag zoveel favorieten selecteren als je wilt. Nadat iedereen zijn keuzes heeft gemaakt, kijken we welke 10 ideeën het populairst zijn. Deze ideeën worden daarna beoordeeld om te zien of ze haalbaar zijn. Zo zorgen we ervoor dat er in de volgende ronde alleen gestemd hoeft te worden op ideeën die echt uitgevoerd kunnen worden.
Kies jouw favoriet(en)Check
-
Haalbaar of niet?
Er zijn nu 10 favoriete ideeën gekozen, en nu gaan wij deze toetsen. We onderzoeken of de ideeën voldoen aan de spelregels en of ze uitvoerbaar zijn binnen de mogelijkheden van onze gemeente.
Dit kost ons ongeveer een week om alles goed te beoordelen. Zodra we klaar zijn, laten we je weten welke ideeën doorgaan naar de volgende ronde. Daarna kun je stemmen op de ideeën die haalbaar zijn.
naar de favorieten
Stemmen
-
Nu is het tijd om te stemmen op de ideeën die haalbaar zijn! Je mag maximaal twee stemmen uitbrengen, maar je mag maar één stem per idee geven.
De twee ideeën met de meeste stemmen zullen worden gekozen en omgezet in experimenten die we samen gaan uitvoeren voor de gemeente Leeuwarden.
Wat is een LDA experiment.
De twee ideeën met de meeste stemmen worden omgezet naar twee experimenten van de Leeuwarder Digitale Agenda. We noemen deze ideeën 'experimenten' omdat ze soms anders uitpakken dan verwacht. Dat is niet erg, want van experimenten kunnen we leren.
Een experiment duurt meestal ongeveer 6 maanden. In die tijd werkt een team samen. In dat team zitten mensen die het idee bedacht hebben en mensen van de gemeente. Er zijn drie momenten waarop alle teams bij elkaar komen:
- Bij de start (een hele dag)
- Halverwege (een halve dag)
- Aan het eind (een halve dag)
We leren veel van deze experimenten, ook als het anders loopt dan we dachten. We beslissen samen hoe lang het experiment duurt, hoe groot het wordt en hoe we het aanpakken. We spreken ook af wanneer we elkaar vertellen hoe het gaat. Soms is een idee zo goed dat we het in de hele stad willen gebruiken. Dan kijken we of dat kan en hoe we dat kunnen doen. Het experiment is dan de eerste stap.
Uitslag
-